Dagen van zand HC

9789493166431

Levering 2-3 Werkdagen
€ 29,90

Dagen van Zand is een nieuw one-shot van Aimée de Jongh waar ze de voorbije jaren aan werkte. Een Franse versie staat ook al vast. Voor dit album ging Aimée ter plaatse in de Verenigde Staten op onderzoek en groef in tal van foto- en andere archieven om authenticiteit na te streven.

 "1937, Oklahoma, de Verenigde Staten. John is een jonge fotograaf, die in opdracht van de overheid naar de Dust Bowl wordt gestuurd, een gebied waar boerenfamilies geplaagd worden door verwoestende stormen van stof en zand. Zijn missie is om de dramatische leefomstandigheden van de bewoners op film vast te leggen. Naarmate de tijd verstrijkt, ontdekt John echter dat hij de confrontatie moet zoeken met iets veel groters dan zandstormen, als hij zijn opdracht wil voltooien."

Artist:Aimee de Jongh

Scenario: Aimee de Jongh

Volume:1

Afmetingen:

Pages: 288

Edition:1e druk

Coloring: kleur

Publish Date: 21-05-2021

Recensie:

De jaren 30. De Verenigde Staten gaan nog steeds gebukt onder de gevolgen van de Beurskrach van 1929. Niet alleen in de grote steden heerst grote armoede en ellende maar ook op het platteland voltrekt zich een economische en humane ramp. Ooit was Oklahoma rijk aan goede landbouwgrond. Maar door verkeerde intensieve landbouwmethodes en het jarenlang uitblijven van regen veranderen de sappige groene weides in een woestijn. Naast konijnen- en sprinkhaanplanen, lage prijzen voor landbouwgewassen moeten de armlastige boeren een nieuw natuurfenomeen proberen te trotseren: de dust bowls. Hevige zandstormen die dagen in nachten veranderen en alles voorzien van een dikke laag zand.

Omdat hun oogsten mislukken, hun land droog en kaal is, en ze hun schulden niet meer kunnen betalen, verlaten steeds meer gezinnen – met pijn in hun hart - hun stek. Het gezin en bezit wordt op een vrachtauto, geladen en de beroemde Route 66 naar wordt naar Californië gevolgd om er een nieuw leven te beginnen.

In 1937 wordt de Farm Security Administration (FSA) opgericht, een overheidsinstantie  die tot doel heeft om de armoede op het platteland te bestrijden. FSA zendt schrijvers en fotografen naar de gebieden om de leefomstandigheden van de armen vast te leggen. Het doel hiervan is tweeledig: enerzijds hulp organiseren en anderzijds informeren. De eerste opdracht van de FSA voor de jonge fotograaf John is om de dramatische leefomstandigheden van de bewoners vast te leggen op film. Gepakt en bezakt gaat hij op pad. Al snel komt hij er achter dat voor een veelzeggende foto meer nodig is dan alleen een goede camera…

Duidelijk is de progressie te zien die Aimée de Jongh als tekenaar doormaakt.  Van Snippers in de Metro naar dit historisch stripboek is een zichtbaar en leesbaar levensgroot verschil; Niet alleen qua tekenstijl maar ook qua verhaallijn. Van luchtig en vluchtig naar graphic novel. “Dagen van zand” zijn een meesterwerk te noemen. De tekeningen zijn verzorgd, de inkleuring beklemmend en het verhaal in de juiste historische context geplaatst. Prachtig! (HK)

NoColour

1Size

aantal

Kies uw leveringsmethode

Thuislevering

Laat dit stripboek afleveren bij u thuis